Внесення різних складів у землю дозволяє усунути цей дефіцит, створивши оптимальні умови для росту та плодоношення рослин.
Століття тому людство знало єдине добриво – гній. Однак технології, що постійно розвиваються, суттєво розширили перелік такої продукції.
Сьогодні купити мінеральні добрива (як і склади інших типів) можна в широкому переліку найменувань. Наявний асортимент дозволяє підібрати оптимальні варіанти складів для різних видів ґрунтів і сільськогосподарських культур, в залежності від стану землі, регіону обробітку площ та інших умов.
Класифікація добрив
Поділ продукції на основні групи ґрунтується на хімічному складі речовин, способі їх отримання та деяких інших факторах. Бувають такі добрива:
-
органічні (гній, торф, тирса, зола тощо);
- мінеральні (калійні, азотні, фосфорні, марганцеві та інші);
- стимулятори росту (корневін, гумін, етамон);
- бактеріальні (нітрагін, АМБ, ЕМ та інші препарати).
Головна особливість органічних (натуральних) добрив у тому, що під час їх розкладання виділяється велика кількість необхідних рослинам речовин. Однак виробництво продукції мінерального типу дозволяє створити оптимальне співвідношення різних компонентів, що в сукупності зі зручнішим використанням робить її особливо популярною в сучасному сільському господарстві.
Особливості добрив різного виду
Будь-яке органічне добриво буде корисним для земельної ділянки тільки при дотриманні рекомендацій щодо дозування та графіка внесення до ґрунту.
Серед цієї категорії складів виділяються:
-
гній, здатний ефективно підвищувати кількість гумусу в ґрунті;
- курячий послід, що використовується для підживлення рослин у період активного росту та вегетації;
- торф, який застосовується для мульчування ґрунтів (захисту від негативних зовнішніх факторів).
Також із метою збагачення ділянок може використовуватися солома зернових культур, що містить фосфор та мідь, цинк і марганець. Її внесення до ґрунту здатне істотно підвищувати поживні якості рослин, що вирощуються.
Щодо мінеральних добрив, то найбільший попит серед них мають:
-
азотні. Сприяють швидкому вкоріненню та зростанню рослин, а також підвищують їх стійкість до низьких температур;
- калійні. Сприяють збільшенню терміну зберігання врожаю;
- фосфорні. Покращують стійкість культур до посухи.
Нерідко фермерські господарства застосовують комплексні склади, що містять мінеральні компоненти різного типу.